Upon entering the observatory, one notices the thin layer of water over the floor.  The chamber opens a window to the sky above, allowing the light of the day sky and the glow of the stars to be observed in their ever-changing states.   

Harsh daytime sunlight is tempered through a photochromic (self-darkening) lens.  At night, the lens becomes clear and opens to the sky and stars.  The observatory simultaneously functions as a natural resonator, amplifying sound through its external structure via copper formed walls.

 

NATURAL OBSERVATORY
1998-PRESENT

 

Team:
Angelbert Metoyer,
Cope Bailey,
Devang Arvind Shah

 



Upon entering the rooms, one is presented with a dramatic shift in lightness/darkness from the rest of the gallery. Upon entering the room, one notices the beam of light controls sound emanating from the walls.  The walls are hand casted from earth on Angelbert's studio grounds.

The other room is composed of Angelbert's M-Windows, giving the walls depth and complexity based on persepective.  
 

VAULT (M-WINDOW)
2019-PRESENT

 

Team:
Angelbert Metoyer,
Devang Arvind Shah